Toimin muistisairautta sairastavien ihmisten omaisten tukena

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina
Kun isäni sairastui Alzheimerin tautiin vuonna 2009, ryhdyin ottamaan selvää muistisairauksista ja kirjoitin yhteisestä taipaleestamme tarinallisen tietokirjan 940 päivää isäni muistina, joka nousi vuonna 2013 Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi (voit ostaa e-kirjan täällä tai kuunnella sen äänikirjana). Kiersin puhumassa muistisairaan omaisena olemisesta ja tein podcasteja.

Vuonna 2015 muistisairausdiagnoosin sai äiti. Lähdin omaisena "toiselle kierrokselle".  Muistiinpanoja on kertynyt seitsemältä vuodelta ja kokemusta muistisairaan omaisen rinnalla kulkemisesta 13 vuodelta. Olen havainnoinut äitini, ympäristön, yhteiskunnan ja omia reaktioitani arjen käänteissä – auttaakseni muita.

Hanna Jensen: Äitini muistina – toinen kierros
Kysyn uudessa kirjassani, mitä me voimme oppia muistisairailta ihmisiltä? Onko muistisairaudessa lopulta kyse vain toisella tavalla muistamisesta? Ja ennen kaikkea: voiko omainen jatkaa vaikeasta tilanteesta huolimatta hyvää elämää?

Kirja kulkee läpi koronapandemian, ja otan yhteiskunnallisesti kantaa muistisairaiden ihmisten yksin asumiseen ja omaisen takkuiseen taipaleeseen hoitopolulla. Etsin vastausta siihen, kuinka muistisairaan ihmisen voi kohdata arvokkaasti. Lopuksi pohdin, kuinka suuri riski minulla on itse sairastua muistisairauteen. Voisinko sellaisenkin tilanteen hyväksyä?

Näistä lähtökohdista haluan auttaa muitakin muistisairaiden omaisia löytämään vahvuutta ja asennoitumaan tilanteeseen niin, että elämä voi jatkua mahdollisimman hyvänä. Valmistuin keväällä 2022 Suomen Logoterapiainstituutista logoterapiaohjaajaksi LTI® ja jatkan opintojani logoterapeutiksi LTI®. Olen myös opiskellut yhdysvaltalaisen sosiaaliterapeutin Naomi Feilin kehittämää validaatiomenetelmää, joka perustuu muistisairaan ihmisen arvostavaan kohtaamiseen. Tulen mielelläni puhumaan tilaisuuksiin omaisten näkökulmasta. Ota yhteyttä!

Varaa aika: hannajenius@gmail.com tai 040 5561196.