Pieni matkakertomus: Olin edellisessä elämässäni meksikolainen sisäkkö

 

Cafe de olla on meksikolaista kanelikahvia, joka on makeutettu raakaruokosokerilla.

Helmikuun 2015 reppumatka Jukatanin niemimaalla alkoi kahvista. Café de olla on meksikolaista kanelikahvia, joka valmistetaan savipannussa kahvista, kanelista ja puhdistamattomasta ruokosokerista. Meksikolaiset kanelitangot ovat ohuempia ja hauraampia kuin ne, joihin olemme tottuneet, joten ne on helppo myös jauhaa. Kanelin maku on pehmeä ja mieto. Kanelitangoista tuli tärkein (ja lähes ainoa) tuliaiseni.

Meksikossa asunut toimittaja ja kirjailja Markku Saksa kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan (Siltala):

”Meksikolaisten julkisuuskuva maailmassa vastaa huonosti todellisuutta.”

Se on totta.

Mielissä ovat ihmisoikeustaisteilija Jyri Jaakkolan ja hänen kollegansa murha Oaxacan osavaltiossa vuonna 2010, samoin kuin naapuriosavaltion Guerreron 43 opiskelijan sieppaus ja todennäköinen tappaminen vuonna 2014.

Myös vuonna 2006 presidentti Felipe Calderónin aloittama huumeiden vastainen taistelu ja vuoden 2009 sikainfluenssaepidemia karkottivat turisteja ja vääristivät mielikuvaa, joka Meksikosta meille syntyi.

Tosiasiassa väkivalta on vähentynyt Meksikossa neljässä vuodessa 25 prosenttia. ”Väkivaltaa on selvästi vähemmän kuin Latinalaisen Amerikan maissa keskimäärin”, ulkoministeri José Antonio Meade kertoo Helsingin Sanomille (22.2.2015).

Silti luin keskustelupalstoilta ennen reissua kerta toisensa jälkeen kysymyksen, uskaltaako Meksikossa ja Jukatanin niemimaalla ajaa autoa. Kyllä uskalsi. Ajaminen tuntui täysin turvalliselta.

 

2015-02-11 18.18.50

Valtatie 307 eli Avenida Tulum Cancúnista kohti Tulumia oli suorastaan leppoisa. Ei vaarallisia ohituksia, ei torvien tööttäilyjä. Myös pienempi tie 180 Tulumista kohti pohjoisen Chiquilaa kuljetti turvallisesti, vaikka kylteissä ei kerrottukaan etappien välejä ja kuski sai jarrutella tasaisin väliajoin todella korkeiden hidastuspomppujen takia. Pikkutien varrella sijaitsevat kylät muistuttivat matkaajaa, että vasta vuonna 1901 Meksikoon liitetty Jukatanin niemimaa on erilaista Meksikoa kuin muu, vanhempi Meksiko, eikä yhden reissun perusteella voi vielä kuvitella tuntevansa maata kuin hitusen verran. Tämä oli vasta alku.

 

Kiertävä leipäfillarilähetti tööttäilee aamuisin.

Leipää voi myydä pyörästäkin. Tulumin leipäfillarilähetti toitotti torvea saapumisensa merkiksi ja kaupusteli makeita leivonnaisia ja sämpylöitä. Meksikolaiset ovat Markku Saksan mukaan työteliästä kantaa, eikä kadun varsilla totta vie näkynytkään Karibian saarille tyypillisiä notkujia.

Meksikossa jopa 60 prosenttia palkansaajista tekee niin sanottuja epämuodollisia töitä. Meksikolainen työmarkkinoiden jousto tarkoittaa sitä, että kun oikeita töitä ei ole, mennään epämuodollisiin töihin. Työttömyysprosentti keikkuu neljän prosentin tietämillä, ja minimipalkka on neljä euroa päivässä. Työvoimasta noin 23 prosenttia eli 6,5 miljoonaa meksikolaista elää minimipalkalla.

Oli kiinnostavaa tietää, että Meksikossa tehtiin viime vuonna iso verouudistus. Tuloverouudistuksen tarkoitus oli saada suurempi osa meksikolaisia veronmaksajiksi. Pelkästään kulutusta verottamalla maan talous ei nousisi tarpeeksi. Uusien veronmaksajien ansiosta valtion verotulot kasvoivat kolmessa kuukaudessa 17.1 prosenttia, kirjoittaa Markku Saksa. Hurjaa.

 

Tulumin ranta on rankattu yhdeksi maailman parhaista.

Tulumin hippiranta on rankattu yhdeksi maailman parhaista. Silti kymmenen kilometrin pituisella rannalla oli rauhallista, jopa tyhjää, eikä kaupustelijoita juurikaan näkynyt. Rannalla on myös camping-alue telttailijoille. Ravintolat ovat alueella loistavia, ja matkailija kärsii ajoittaisesta ceviche- ja tacoyliannostuksesta. Paikasta toiseen pääsee kävellen tai pyörällä. Ranta olikin selvästi erityisesti kolmekymppisten suosiossa.

Vain 15 minuutin automatkan päässä on mahdollisuus tutustua rannalla sijaitseviin mayaraunioihin, ja Cobán raunioille ajaa tunnissa. Tulumin somasti romuluiseen kylään pääsee niin ikään vartissa, ja siellä syö halvemmin kuin Tulumin rannalla. Kuvassa keskellä suomalainen sup-lautailija.

 

Silti sieltä löytää mietelauseita, joiden ei olisi kuulunut ylittää julkaisukynnystä.

Eräs matkailija kirjoitti keskustelupalstalla, että ”Tulumissa on tarjolla joogaa naurettavuuteen asti”. Tämän joogakoulun mietelauseen julkaisukynnystä olisi voinut korottaa vielä hieman.

 

Tulumissa ei saa rakentaa palmuja korkeampia taloja. Koska sähköt menevät yöksi pois, isot hotellit eivät sinne edes halaja.

Tulumissa ei saa rakentaa palmuja korkeampia taloja. Sähkö tuotetaan useimmiten aurinkoenergialla, mikä pitää isot all-inclusive-hotellit poissa. Viemärijärjestelmä on alkeellinen, joten vessapaperia ei koskaan laiteta pönttöön, ei edes hienoimmissa ravintoloissa tai hotelleissa. Tähän tottuu nopeasti. Flush and go -tyyppiset vessapaperirullat eivät mene läpi Meksikossa vielä vuosi(kymmeniin).

 

Olin edellisessä elämässäni meksikolainen sisäkkö. Siksi viihdyn repsottavissa ympäristöissä, terrakotan väreissä ja kesäkeittiöissä.

Olin edellisessä elämässäni meksikolainen sisäkkö. Siksi viihdyn repsottavissa ympäristöissä, terrakotan väreissä ja kommuunikeittiöissä. Airbnb toimii Meksikossakin loistavasti.

 

Reppumatkalle pääsee mukaan vain reppu. Tällaisilla matkoilla pärjää, kun mukana on alusvaatteiden lisäksi pari t-paitaa ja yksi pitkähihainen. Samassa paidassa voi hyvin hiihdellä kolmekin päivää.

Reppumatkalle pääsee mukaan vain reppu. Tällaisilla matkoilla pärjää, kun mukana on alusvaatteiden lisäksi pari t-paitaa ja yksi pitkähihainen (ja joogavaatteet). Samassa paidassa voi hyvin hiihdellä kolmekin päivää.

 

Isla Holbox on saari Jukatanin niemimaan pohjoisosassa. Siellä on vain hiekkateitä, ja matkat kuljetaan golfautoilla tai pyörällä. Turismi on vasta aluillaan.

Isla Holbox on saari Jukatanin niemimaan pohjoisosassa. Venematka kestää puolisen tuntia ja saapuessa näyttää siltä kuin Turun saaristossa veneilisi. Mutta pienen saaren pohjoispuolella näkymä muuttuu: valkoinen hiekka ja turkoosi vesi häikäisevät aivan kuten Tulumissakin. Isla Holboxissa on vain hiekkateitä, ja matkat kuljetaan golfautoilla tai pyörällä. Näinkin saarella vain yhden auton. Turismi on vasta aluillaan. Paikalliset sanovat, että Holboxin ja Isla Mujeresin saaren ero näkyy siinä, että Holboxilta puuttuvat luksusbileveneet ja bling bling.

 

Julkisivulautakunta on hyväksynyt tämänkin Isla Holboxissa.

Julkisivulautakunta on hyväksynyt tämänkin julkisivun Isla Holboxissa.

 

Meidän illallisemme on meksikolainen aamiainen. Munia, tortilloja, papuja, keittobanaania, habanerokastiketta, avokadoa. Huevos rancheros, huevos motuleños ja chilaquiles, kyllä kiitos.

Meidän illallisemme on meksikolainen aamiainen. Munia, tortilloja, papuja, keittobanaania, habanerokastiketta, avokadoa. Huevos rancheros, huevos motuleños ja chilaquiles, kyllä kiitos. Kasvissyöjällä on Meksikossa loistavat oltavat.

 

Jotain rauhoittavaa on kaupungissa, jonka tiet ovat hiekkaa.

Jotain rauhoittavaa on kaupungissa, jonka tiet ovat hiekkaa.

 

Mutta illalla toki voi olla golfautoruuhka. Varsinkin jos on helmikuun karnevaalit, ja teinit saapuvat juhlimaan.

Mutta illalla voi toki iskeä golfautoruuhka. Varsinkin jos on helmikuun karnevaalit, ja opiskelijat saapuvat juhlimaan. Golfautojen ratissa näkyi alle kymmenvuotiaita lapsia.

 

IMG_3329

IMG_3356

Jukatanin niemimaalla on yksi maailman suurimmista kalkkikivimuodostumista. Karibianmeren puoleista rantaa kutsutaan usein reikäjuustoksi, koska se on täynnä erikokoisia makeanveden luolia, cenoteja. Niistä virtaa maanalaisia jokia pitkin makeaa vettä mereen – ja niihin sukeltajat haluavat sukeltamaan. The Pit -cenotessa sukeltajat laskeutuivat yli 40 metrin syvyyteen, ja sukellus kesti noin puoli tuntia. Osassa luolia, kuten kuvan Dos Ojos -luolassa, voi myös snorklata.

 

Holboxin paras ruokamuisto jää Rosa Mexicano -ravintolasta, jonka kolme kokkikaverusta perustivat yhdessä. Täältä sai mole poblano -kastiketta, jonka valmistaminen kestää lähes vuorokauden. Siihen tulee muun muassa papuja, chiliä ja suklaata.

Holboxin paras ruokamuisto jäi Rosa Mexicano -ravintolasta, jonka kolme kokkikaverusta olivat perustaneet yhdessä. Tässä ravintolassa sai mole poblano -kastiketta, jonka valmistaminen kestää lähes vuorokauden. Yli 20 raaka-aineen kastikkeeseen lisätään muun muassa papuja, chiliä ja suklaata.

 

Meksikolainen sisutus ja värimaailma ei ole pelkkää sateenkaarta.

Meksikon sisustusvärit eivät ole pelkkää riemunkirjavuutta.

 

Se on myös suomalaisin silmin matonkuteita punottuna nerokkaiksi oviverhoiksi.

Ne ovat myös ”suomalaisia matonkuteita” punottuina nerokkaiksi oviverhoiksi!

 

Meksikossa voi olla myös aivan rauhassa.

Vaikka Meksiko on kuusi kertaa Suomen kokoinen ja siellä asuu 120 miljoonaa ihmistä, turisti voi olla halutessaan aivan rauhassa.

 

Ja halutessaan hiljaa.

Ja täysin hiljaa.

 

Huom! Tätä blogikirjoitusta ei ole tehty yhteistyössä minkään matkanjärjestäjän kanssa. Matka maksettiin itse. Meksikoon pääsee reittilennoilla tai ostamalla matkatoimistosta pelkät lennot. 


2 vastausta artikkeliin ”Pieni matkakertomus: Olin edellisessä elämässäni meksikolainen sisäkkö

  1. Hanna, ihana, virkistävä juttu! Hyvä kun enimmäkseen kirjoitat! Ja vaivattomasti ja kepeästi, eikä höpöhöpöä! Tietoa ja oivallusta!

    • Kiitos Sari! Tilannehan tällä hetkellä on se, että kirjoitan hyvin vähän (koska olen töissä ruokatoimituksessa Sanomilla), mutta välillä on pakko saada raapustaa. Tietoa ja oivallusta, juuri sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *