Mintunviljelijän tee

 

No niin. En ole säilönyt, hillonnut enkä (vielä) kerännyt mustikoita. En ole löytänyt kantarelleja. Olen kerännyt kaksi desilitraa vadelmia, koska tiedän, missä niitä kasvaa ja käyn ”vadelmassa” joka vuosi. Katkaisin tänä vuonna myös hillontekoperinteen, koska huomasin, ettei meillä syödä hilloja. Perinteen katkaiseminen ei ollut kivulias teko, en edes usko, että tyttäreni huomasivat sitä. Aion seurata talvella, kysyykö joku edes kertaakaan ”onko meillä hilloo?”. Epäilen.

Näillä taustoilla kerron, että suurtyöni ja urotekoni on ollut tänä kesänä mintun kuivatus.

Kaikki alkoi siitä, kun rakensin pari vuotta sitten mökillä pienen kasvimaan vanhan hiekkalaatikon paikalle. Ostin säkin multaa ja ladoin mullan vanhan hiekan päälle. Istutin paljon minttua, joka monivuotisena kasvina on maailman helpoin.  Ainakin yksi lajike kasvattaa paksun varren ja leviää holtittomasti joka puolelle. Älkää kysykö, mikä lajike on kyseessä, kasvimaassani on erilaisten minttujen invaasio (myös piparminttua).

Kun huomautin minttuvallankumouksestani viherpeukaloystävälle, hän kehotti kuivattamaan lehdet. Näin saisin tulevana syksynä ja talvena minttuteetä.

”Niin marokkolaisetkin tekevät”, hän opasti.

Sillä tavalla minäkin nyt teen.

Kuin tilauksesta osuin Turussa marokkolaiseen kahvilaan, Latte Caféen (kiva kuvaus täällä). Seinällä oli lista teevaihtoehdoista, ja katseeni pysähtyi kohtaan, jossa luki Marrakech Mint Green Tea. Tilasin sitä.

”Laitetaanko sokeria”, ystävällinen omistaja kysyi englanniksi tiskin takana.

”Ei kiitos”, vastasin.

”No sitten se ei ole Marrakech Mint Green Tea”, hän huomautti ja käänsi selkänsä.

”Sokeria, tietysti!”, huusin perään ja sain muutamien minuuttien päästä jumalaisen, makean minttujuoman. Tällä reseptillä aion tehdä sitä ensi talvena:

 

Marrakech Mint Green Tea

8 dl 80-asteista vettä

1,5 rkl Gunpowder-irtoteetä

1-2 tl kuivattua minttua TAI

pieni kourallinen tuoretta minttua

2-3 rkl ruskeaa sokeria

Keitä vesi 80 asteeseen. Ota teepannu esiin. Lisää pannuun 1,5 rkl vihreää Gunpowder-irtoteetä. Kaada teepannuun 1 dl kuumaa vettä. Heiluttele hetken ja kaada vesi pois niin, että tee jää pannuun (näin teestä ei tule kitkerää). Lisää teepannuun maun mukaan 1-2 teelusikallista kuivattua minttua tai kourallinen tuoreita mintunlehtiä. Lisää 2-3 rkl ruskeaa sokeria (tai enemmän, oman makusi mukaan). Kaada nyt teepannuun loput kuumasta vedestä ja anna hautua 6 minuuttia.

Hirveän vaativaa tämä mintun kuivatus!

Hirveän vaativaa tämä mintun kuivatus!

 

Mintunviljelijä työssään.

Mintunviljelijä työssään.

 

Ps. Tämä postaus oli nostalginen muisto vanhoista ruokablogiajoista Olivia-lehdessä. Reseptejä löytyy täältä (suosittelen muuten tekemään keiton, johon linkkaan, se on loistava). Kuulemma vuonna 2010 lopettamassani blogissa on edelleen tuhat kävijää viikossa. Ilahduttavaa!

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *