Erilainen lukupiiri

 

Kuulun outoon lukupiiriin.

Siinä on kaksi jäsentä, Seuran toimittaja Mirka Heinonen ja minä. Muita ei oteta. Tosin ei ole ollut tunkuakaan.

Lähes kaksi vuotta olemme vaihtaneet mielipiteitä kirjoista ja kirjoittamisesta. Emme tapaa juuri koskaan. Keskustelut käydään kirjallisesti sähköpostitse, mikä sopii meille mainiosti. Joskus kommentoimme jotakin kirjaa lauseen verran, joskus kirjoitamme pitkästi. Pidämme molemmat oudoista ja kummallisista kirjoista. Etsimme erityisesti hyviä, ohuita kirjoja.

Olemme molemmat heikkoina Joyce Carol Oatesin kirjoihin.

Vinkkaamme toisillemme kirjoja. Lähetämme niitä postissa tai tuttujen mukana, välillä muistilappujen kera. Suosittelemme lukemaan osan kirjaa, jos koko teos ei innosta tai jos ei ole aikaa. Emme lue, jos ei kiinnosta.

Taisin kerran kehottaa Mirkaa lukemaan Juha Hurmeen kirjasta Hullu ainakin alun. Pari viikkoa sitten Mirka lähetti postissa Jennifer Eganin kirjan Aika suuri hämäys, jonka kannessa oli keltainen post-it-lappu. Siinä luki: Luku 9, s. 216. Tai mieluiten koko kirja! Kirja odottaa yöpöydälläni. Aloitan tänä iltana.

Viime viikolla annoin Mirkalle lahjaksi kirjan. Kirjoitin siihen ”Mirkalle Hannalta”. Olin tilannut netistä Elmore Leonardin kirjan 10 rules of writing. Kirjassa on piirroskuvia ja kymmenen erittäin kiteytettyä kirjoitusohjetta siitä, miten ei pidä kirjoittaa.

”Tässä on kaikki”, Mirka tekstasi seuraavana päivänä.

Aloimme pohtia. Mirka huomasi, että säännöt olivat järjestelmällisesti don’t-muodossa. Entä jos me kaksi laatisimme kymmenen kirjoittajan sääntöä do-muodossa?

Hyvä idea. Ei menisi kuin viikko! Ilman palkkaa! Aloimme töihin. Viilasimme sääntöjä ja ehdottelimme korjauksia. Lempipuuhaamme.

Tänään säännöt valmistuivat. Postaan ne kohta erikseen omana kokonaisuutena ilman jorinoita.

Innostuimme muuten niin, että päätimme tehdä perään samanlaiset säännöt haastattelemisesta. Työ on jo alkanut.

Loistavaa kirjallista viikonloppua!

Kyllä, luen koko kirjan!

Kyllä, luen koko kirjan!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *